11 iunie 2021
Citește mai mult
2020
Amânat pentru 2021
Ediția XXI
„Jazz-ul ne arată cum să găsim un ritm comun cu alți oameni, să-l păstrăm și să-l facem să evolueze.”
Wynton Marsalis
Ediția XXI a Întâlnirilor JTI a prezentat la București și la Sibiu, în mod excepțional, un turneu muzical al muzicianului, compozitorului și, poate, celui mai mare trompetist contemporan, Wynton Marsalis, împreună cu Jazz at Lincoln Center Orchestra (JLCO) din New York, formată din 15 dintre cei mai buni soliști și instrumentiști ai momentului, care au venit pentru prima dată în România.
Wynton Marsalis și JLCO au susținut un prim concert de jazz la Sala Palatului, pe aceeași scenă unde au mai fost prezenți, cu decenii în urmă, Louis Armstrong sau Duzy Gillespie. Sub îndrumarea directorului muzical Wynton Marsalis, JLCO a interpretat, de-a lungul timpului, un repertoriu vast, inclusiv compoziții și aranjamente de Duke Ellington, Count Basie, Fletcher Henderson, Thelonious Monk, Mary Lou Williams, Dizzy Gillespie, Benny Goodman, Charles Mingus și mulți alții.
Turneul a continuat cu un Concert Simfonic la Sala Radio, împreună cu Orchestra Națională Simfonică a României, dirijată de Cristian Măcelaru, în cadrul căruia a fost prezentată simfonia „The Jungle”. Compusă de Wynton Marsalis la comanda Filarmonicii din New York pentru a aniversa 175 de ani de la înființarea orchestrei, „The Jungle” a avut premiera parțială în decembrie 2016. Interpretarea integrală a lucrării, alături de Orchestra Națională Simfonică a României, a avut loc pentru prima oară chiar la Jazz at Lincoln Center din New York, în ianuarie 2019.
Cel de-al treilea concert, tot de jazz, s-a desfășurat în Piața Mare din Sibiu, un loc simbolic pentru tot ceea ce înseamnă revenirea la o viață culturală efervescentă și plină de sens, după pandemie. Concertul din Sibiu s-a desfășurat în cadrul Zilelor muzicale româno-americane, organizate de Filarmonica de Stat din Sibiu, fiind totodată o avanpremieră la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, partener special al Întâlnirilor JTI.
Sala Mare a Palatului din București
Sala Radio – București
Piața Mare – Sibiu
Jazz at Lincoln Center este condusă de Clarence Otis, președinte, Wynton Marsalis, director general și artistic, și Greg Scholl, director executiv.
Jazz at Lincoln Center Orchestra (JLCO), formată din 15 dintre cei mai buni soliști și instrumentiști de jazz ai momentului, este orchestra rezidentă a Jazz at Lincoln Center, încă din 1988. Alături de directorul muzical Wynton Marsalis, orchestra petrece peste o treime din an în turneu.
De asemenea, JLCO prezintă adesea compoziții comandate de la o varietate de compozitori, printre care Benny Carter, Joe Henderson, Benny Golson, Jimmy Heath, Wayne Shorter, Sam Rivers, Joe Lovano, Chico O’Farrill, Freddie Hub-bard, Charles McPherson, Marcus Roberts, Geri Allen, Eric Reed, Wallace Roney și Christian McBride, precum și foști sau actuali membri ai Jazz at Lincoln Center Orchestra: Wynton Marsalis, Wycliffe Gordon, Ted Nash, Victor Goines, Sherman Irby, Chris Crenshaw și Carlos Henriquez.
În ultimii ani, Jazz at Lincoln Center Orchestra a avut colaborări cu multe dintre orchestrele simfonice de top din lume, printre care New York Philharmonic, Orchestra Națională din Rusia, Berliner Philharmoniker Orchestra, orchestre simfonice din Boston, Chicago și Londra, Orchestra Esperimentale din São Paolo, Brazilia, și altele. În 2006, JLCO a colaborat cu grupul de percuționiști Odadaa!, din Ghana, condus de Yacub Addy, pentru a interpreta „Congo Square”, o compoziție pe care Wynton Marsalis și Yacub Addy au scris-o și dedicat-o locului de baștină al lui Wynton Marsalis, New Orleans. JLCO a interpretat simfonia lui Wynton Marsalis, „Swing Symphony”, alături de Berliner Philharmoniker în Berlin și de New York Philharmonic în New York City în 2010 și de Los Angeles Philharmonic în Los Angeles în 2011. „Swing Symphony” este o operă creată pentru New York Philharmonic, Berlin Philharmonic, Los Angeles Philharmonic și The Barbican Centre.
Televizările programelor Jazz at Lincoln Center au contribuit la extinderea conștientizării eforturilor lor unice în muzică. Concertele susținute de JLCO au fost transmise în SUA, Anglia, Franța, Spania, Germania, Republica Cehă, Portugalia, Norvegia, Brazilia, Argentina, Australia, China, Japonia, Coreea și Filipine. Jazz at Lincoln Center a avut apariții în câteva transmisiuni live ale XM Satellite Radio și în opt transmisiuni ale Live From Lincoln Center realizate de stațiile PBS a nivel național, inclusiv un program difuzat pe 18 octombrie 2004 cu ocazia marii deschideri a noului sediu Jazz at Lincoln Center, Frederick P. Rose Hall, si pe 17 septembrie 2005 în cadrul evenimentului „Higher Ground Benefit Concert” organizat de Jazz at Lincoln Center. Cu ocazia acestui eveniment au fost strânse fonduri pentru Higher Ground Relief Fund, un fond caritabil înființat de Jazz at Lincoln Center și administrat de Baton Rouge Area Foundation în beneficiul muzicienilor, al organizațiilor din industria muzicală și al altor persoane sau entități din Greater New Orleans, afectate de uraganul Katrina. JLCO a apărut într-o producție Thirteen/WNET a Great Performances intitulată „Swingin’ with Duke: Lincoln Center Jazz Orchestra with Wynton Marsalis”, care a fost difuzatà pe PBS în 1999. În septembrie 2002, BET Jazz a lansat un serial săptămânal denumit „Journey with Jazz at Lincoln Center”, în care au apărut reprezentații ale JLCO din diferite locuri din lume.
În 2015, Jazz at Lincoln Center a anunțat lansarea Blue Engine Records (jazz.org/blueengine), platformă menită să pună la dispoziția iubitorilor de jazz de oriunde din lume vasta arhivă de concerte înregistrate pe care o deține. Scopul acestui demers este difuzarea de înregistrări noi de studio și din concerte, precum și înregistrări de arhivă din reprezentațiile Jazz at Lincoln Center. Cele mai recente albume ale Blue Engine includ „Una Noché con Ruben Blades” (2018) și „The Music Never Stops” al lui Betty Carter (2019). 14 alte înregistrări în care apar JLCO și Wynton Marsalis au fost difuzate și distribuite la nivel internațional: „Vitoria Suite” (2010), „Portrait in Seven Shades” (2010), „Congo Square” (2007), „Don’t Be Afraid… The Music of Charles Mingus” (2005), „A Love Supreme” (2005), „All Rise„ (2002), „Big Train” (1999), „Sweet Release & Ghost Story” (1999), „Live in Swing City” (1999), „Jump Start and Jazz” (1997), „Blood on the Fields” (1997), „They Came to Swing” (1994), „The Fire of the Fundamentals” (1993) și „Portraits by Ellington” (1992).
Urmărește Jazz at Lincoln Center Orchestra pe social media:
Wynton Marsalis, director muzical, trompetă
Ryan Kisor, trompetă
Kenny Rampton, trompetă
Marcus Printup, trompetă
Chris Crenshaw, trombon
Vincent Gardner, trombon
Elliot Mason, trombon
Walter Blanding, saxofoane tenor și sopran, clarinet
Sherman Irby, saxofoane alto și sopran, flaut, clarinet
Ted Nash, saxofoane alto și sopran, flaut, clarinet
Victor Goines, saxofoane tenor și sopran, clarinet, clarinet bas
Paul Nedzela, saxofoane bariton și sopran, clarinet bas
Dan Nimmer, pian
Carlos Henriquez, contrabas
Obed Calvaire, percuție
Wynton Marsalis este managerul și directorul artistic al Jazz at Lincoln Center, trompetist și compozitor de renume mondial. Născut în New Orleans, Louisiana, în 1961, Marsalis începe studiul trompetei la vârsta de 12 ani, intră la Juilliard School la 17 ani și se alătură grupurilor Art Blakey și Jazz Messengers. În prezent este director la Juilliard School, secția jazz, funcție pe care o ocupă din anul 2014.
Wynton Marsalis a făcut prima înregistrare în 1982, iar de atunci a realizat peste 60 de înregistrări de muzică clasică și jazz cu care a câștigat nu mai puțin de 12 premii Grammy. În 1983 devine primul artist care cucerește prestigiosul premiu Grammy atât la secțiunea jazz, cât și la cea de muzică clasică, în același an. Acest lucru se repetă și în anul 1984.
A scris șase cărți, cele mai importante fiind „Squeak”, „Rumble” și „Whomp! Whomp! Whomp!”, ilustrate de Paul Rogers și publicate de Candlewick Press în 2012 și „Moving to Higher Ground: How Jazz Can Change Your Life”, publicată de Random House în 2018.
În 1997, Marsalis devine primul artist de jazz care primește prestigiosul premiu Pulitzer pentru lucrarea muzicală „Blood on the Fields”, comandată de Jazz at Lincoln Center. În 2001, a fost numit mesager al păcii de către Kofi Annan, secretar general al Națiunilor Unite și, de asemenea, a fost desemnat ambasador cultural al SUA de către U.S. State Department prin programul „CultureConnect”.
Marsalis a cântat în concertul intitulat „Higher Ground Hurricane Relief”, produs de Jazz at Lincoln Center. Evenimentul caritabil a strâns nu mai puțin de trei milioane de dolari pentru fundația „Higher Ground Relief”. De aceste fonduri au beneficiat toți muzicienii, industria muzicală și toți cei afectați de uraganul Katrina.
11 iunie 2021
Citește mai mult
25 iunie 2021
Citește mai mult
9 iulie 2021
Citește mai mult
21 decembrie 2021
Citește mai mult
O seară minunată! Când e miracol, nu mai contează că e ploaie, că e zăpadă, că e vânt. Oamenii se adună sub semnul miracolului. Ce bucurie, ce emoție să vezi atâta lume care s-a adunat sub semnul frumosului.
Concertul din Sibiu cred că va rămâne în amintirea tuturor pentru că, sub o ploaie torențială, Piața Mare din Sibiu a fost plină.