2010

PUSH — Sylvie Guillem & Russell Maliphant

Ediția XI

PUSH

Spectacol

Ediția a XI-a a Întâlnirilor JTI a prezentat la București spectacolul PUSH, avându-i ca protagoniști pe Sylvie Guillem, simbolul dansului contemporan, și celebrul coregraf și dansator Russell Maliphant.

PUSH este alcătuit din patru momente coregrafice, purtând semnătura coregrafului Russell Maliphant: Solo, interpretat de Guillem, pe muzica de chitară a lui Carlos Montoya, conferă balerinei postura mandră a unui mare artist de flamenco; Shift, purtând semnătura solo a lui Maliphant; Two, un solo orbitor, care pare că o prinde pe Guillem într-o cutie de lumină; și Push, un duet care combină abilitățile acestui extraordinar cuplu.

PUSH a fost premiat cu patru distincții majore: Premiul Laurence Olivier pentru Cea Mai Bună Producție de Dans Nouă, un premiu Time Out pentru prestația lui Guillem din Solo, Cea Mai Bună Coregrafie (Modernă) pentru Maliphant la decernarea Premiilor Naționale pentru Dans și premiul South Bank Show Dance. PUSH, produs de Sadler’s Wells, a fost văzut în numeroase turnee internaționale în Germania, Grecia, Elveția, SUA, Italia, Franța, Spania.

PUSH pune în lumină toate calitățile pentru care creația lui Maliphant este renumită – frumusețe, hipnotism, forță, oferindu-i în același timp lui Guillem una dintre cele mai extraordinare șanse de reprezentare din carieră.

Date

22 octombrie 2010, 19.00

Teatrul Național din București „I. L. Caragiale” – Sala Mare

Producător

Sadler’s Wells este un teatru cu un program contemporan puternic și dinamic, dedicat în exclusivitate aducerii celor mai buni dansatori britanici și internaționali în fața publicului londonez.

În 2005, directorul executiv și artistic al Sadler’s Wells, Alistair Spalding, a dezvăluit o nouă și îndrăzneață viziune artistică cu privire la teatru, care urma să marcheze tranziția Sadler’s Wells de la o casa de reprezentații într-o casă de producție. Sadler’s Wells urma să devină un centru de dezvoltare a unor noi creații.

În primul an, Sadler’s Wells s-a implicat în dezvoltarea unor noi creații, incluzând Naked de George Piper Dances, Zero Degrees al lui Akram Khan și Sidi Larbi Cherkaoui și, în septembrie 2005, PUSH cu Sylvie Guillem și Russell Maliphant. Această producție de marcă a fost prima din seria de colaborări produse „in-house” de către Sadler’s Wells. Producția a urmat colaborării foarte bune dintre Ballet Boyz, Sylvie Guillem și Russell Maliphant din anul anterior.

Urmărește Sadler’s Wells pe social media:

Echipă

Solo, Coregrafie Russell Maliphant, Dansează Sylvie Guillem Inginer lumini Michael Hulls, Muzica Carlos Montoya, Inginer sunet Andy Cowton, Costume Ha Van-Volika. Solo a fost comandat de Teatrul Sadler’s Wells. Premiera mondială a avut loc la Londra, în data de 30 septembrie 2005, la Sadler’s Wells. Muzica a fost folosită prin amabilitatea Fundației Carlos Montoya.

Shift, Coregrafie Russell Maliphant, Dansează Russell Maliphant, Inginer lumini, Michael Hulls, Muzica Shirley Thompson. Shift a fost comandat inițial de DANCE 4, Nottingham și DANCEXCHANGE, Birmingham.

Two, Coregrafia Russell Maliphant, Dansează Sylvie Guillem, Inginer lumini, Michael Hulls, Muzica Andy Cowton. Two a fost comandat inițial de DANCE UMBRELLA Festival, Londra.

Push, Coregrafie Russell Maliphant, Dansează Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Inginer lumini Michael Hulls, Muzica Andy Cowton, Voce Barbara Gellhorn, Costume Sasha Keir. Push a fost comandat de Teatrul Sadler’s Wells, Londra. Premiera mondială a avut loc în data de 30 septembrie 2005, la Sadler’s Wells.

Protagoniști

Sylvie Guillem

Născută la Paris, Sylvie Guillem a început ca gimnastă, având aspirații olimpice, dar la 11 ani, când a participat, împreună cu grupul ei, la școala de balet a Operei din Paris pentru perfecționare, și-a schimbat intențiile. La 16 ani, s-a alăturat Companiei din Paris și a urcat rapid în ierarhie. Rudolf Nureyev, numit director artistic al companiei când ea începea al treilea an, i-a oferit un mic rol în producția sa de debut, Raymonda, iar apoi, în decembrie 1984, când Sylvie avea 19 ani, Nureyev a numit-o étoile, dansatoare principală.

În următorii câțiva ani, mulți coregrafi invitați, printre care William Forsythe, Bob Wilson și Maurice Béjart, au distribuit-o pe Guillem în creațiile lor, dar în 1988 a demisionat și s-a stabilit la Londra, semnând un contract ca artistă invitată la The Royal Ballet. Acolo a dansat roluri principale în Cenușăreasa lui Ashton, Marguerite și Armand, O lună la țară, Romeo și Julieta de MacMillan, Manon, Winter Dreams, Carmen de Mats Ek și Concertul de Robbins, alături de roluri clasice.

Apoi, Guillem a preferat colaborările cu coregrafi moderni și regizori de teatru. În decembrie 2003, a colaborat cu Michael Nunn, William Trevitt și Russell Maliphant pentru Broken Fall. Acest lucru a dus, la rândul său, la un al doilea sezon Maliphant în 2005, cu două premiere, inclusiv un solo scris pentru ea și PUSH, un pas de deux cu Russell Maliphant. În 2006, a colaborat cu Akram Khan la Sacred Monsters, iar în 2009 cu Robert Lepage și Russell Maliphant la un proiect de teatru/dans Eonnagata.

Munca sa artistică a fost recunoscută până acum prin numeroase premii și distincții, printre care: Chevalier de la Légion d’Honneur, Officier dans l’Ordre National du Mérite, Officier des Arts et Lettres și, în Marea Britanie, Ordinul Imperiului Britanic (CBE).

Russell Maliphant

Coregrafia lui Russell Maliphant a fost îndelung aclamată pentru poezia cu rezonanță unică, însă primele creații au fost văzute de un public restrâns. Totuși, în ultimii ani, publicul lui Maliphant a crescut exponențial, iar creațiile sale sunt prezentate în turnee internaționale.

Russell Maliphant a urmat cursurile Școlii Regale de Balet și a absolvit la Sadler’s Wells Royal Ballet, înainte de a începe să urmeze o carieră în dansul independent. A dansat cu DV8, Michael Clark, Rosemary Butcher și Laurie Booth – cu care a primit un premiu Time Out Live pentru „propulsarea dansului de improvizație pe noi culmi”. Între 1991-1994, Maliphant a studiat anatomie, fiziologie și biomecanică, iar în 1994 s-a calificat ca practician al metodei Rolf (Rolfing®) de integrare structurală. Aceste studii stau la baza activității sale didactice și coregrafice, alături de o gamă diversă de practici și tehnici corporale, inclusiv balet clasic, improvizație de contact, yoga, capoeira și tai chi.

Testimoniale

Patru balete, dansate solo sau în cuplu de cei doi mari dansatori, ca o coregrafie a celor patru anotimpuri ale ființei, ca o poetică a celor patru elemente, apa, focul, aerul, pământul.

— Cotidianul

Orice eveniment desfășurat în România cu genericul „Întâlnirile JTI” rămâne în memorie, pentru că publicul este răsfățat de fiecare dată cu spectacole de cea mai bună calitate ale unor celebre companii, cu artiști merituoși.

— Antena 1