16 noiembrie 2005
Citește mai mult
2005
Ediția VI
Ediția a VI-a a Întâlnirilor JTI a prezentat la București trei creații coregrafice extraordinare ale Cullberg Ballet, semnate de artiștii suedezi Mats Ek și Johan Inger: Aluminium, Empty House și Negro con Flores.
Cuvântul „rezistență” a fost elementul cheie în crearea acestei piese. Nu neapărat într-o accepțiune politică, ci ca o modalitate de abordare a vieții, în sensul refuzului de a ceda tentației de a lua lucrurile de-a gata și de a analiza lucrurile cunoscute cu aceeași privire ingenuă – dacă ne punem întrebări vom ajunge la o serie de schimbări necesare, la evoluție. Forma baletului respectă arhitectura liniei melodice, a cărei secțiune mediană lină generează un contrast semnificativ.
„Rezistență” – nu în sens politic, ci mai degrabă o stare mentală pe care o creează cineva pentru a evita stagnarea sau pentru a nu lua lucrurile ca fiind de la sine înțelese. O stare de anxietate și de neliniște care ajută la orientarea către un nou început. Arhitectura muzicii a fost fundamentală pentru stabilirea conceptului acestei lucrări.
Mats Ek
I raise the mirror of my life Up to my face /…/ With a swing I smash the reflection – The world as usual All in its place (Îmi ridic oglinda vieții în fața ochilor /…/ Cu o lovitură bruscă fac țăndări imaginea – Lumea, ca de obicei, e la locul ei) – Taigen Sofu (1555)
Cu o mare flexibilitate de expresie, Empty House a lui Johan Inger ne aduce în fața unor indivizi singuratici care se îndoaie, se răsucesc, se fugăresc și caută modalități de a ieși din izolarea lor.
Negro con Flores se derulează într-un peisaj care oscilează între întuneric și lumină, între serios și frivol. Își croiește drum printr-o diversitate de stări emoționale cu scopul de a se descătușa, de a merge mai departe. Această operă este o încercare de evadare din tiparele deja cunoscute și, în acest fel, de identificare – sperăm cu succes – a unor deschideri noi.
Johan Inger
Teatrul Național „I. L. Caragiale” București – Sala Mare
Cullberg Ballet din Suedia a fost fondată în 1967 de către Birgit Cullberg, o dansatoare modernă care a studiat, printre alții, cu Kurt Joos și Martha Graham. Ea a creat o companie mică, care a prezentat lucrări cu un puternic conținut dramatic și psihologic. În 1985, Mats Ek, fiul ei cel mic, i-a succedat la conducerea companiei. Ek a condus compania până în 1993, realizând lucrări remarcabile prin comentariile sociale și conținutul politic.
Compania Cullberg Ballet este unul dintre numele de marcă din lumea dansului modern. A susținut spectacole în peste 40 de țări, înregistrând mari succese în fața publicului din Europa, Asia, Australia și pe continentul american. Compania este unul dintre cei mai importanți ambasadori culturali ai Suediei, numeroasele turnee internaționale ale Cullberg Balet permițând publicului internațional să aprecieze cultura suedeză la cel mai înalt nivel al său. Pentru compania Cullberg Ballet, cea mai de preț valoare o reprezintă chiar dansatorii. Nivelul tehnic extraordinar al acestora, precum și puternicele lor personalități artistice au reprezentat dintotdeauna principalele caracteristici ale companiei.
Urmărește Cullberg Ballet pe social media:
Coregrafia Mats Ek
Muzică John Adams (Shaker Loops)
Decor și costume Peder Freiij
Lighting Design Eric Berglund
Distribuția (la data premierei) Tamako Akiyama, Dimo Kirilov, Luisa María Arias, Rafael Rivero, Yolanda Martín, Amaury Lebrun, Lucía Barbadillo, Christelle Horna, Inés Pereira, José Carlos Blanco, Francisco Lorenzo, Jens Rosen
Premiera mondială Compañía Nacional de Danza – Teatro Real, Madrid, 23 aprilie 2005
Aluminium este prima lucrare coregrafică originală creată de Mats Ek pentru Compañía Nacional de Danza.
Coregrafie și decoruri Johan Inger
Muzica Félix Lajkó
Lighting design Erik Berglund
Costume Mylla Ek
Premiera mondială Nederlands Dans Theater, 29 mai 2002
Coregrafie, decoruri și costume Johan Inger
Lumini Erik Berglund
Imaginea Anders Amrén
Muzica Stefan Levin
Premieră mondială Cullberg Ballet, Stockholm, 4 noiembrie 2005
Mats Ek, unul dintre cele mai mari nume din istoria dansului, este recunoscut pe plan mondial drept „coregraful radical”, multe dintre creațiile sale devenind celebre datorită controverselor iscate. Fost Director Artistic al Cullberg Ballet, Mats Ek a revoluționat dansul modern prin creațiile sale pline de fantezie, umor și neprevăzut. Lucrarea sa Aluminium a fost prezentată în premieră mondială cu doar câteva luni înainte de a ajunge în fața publicului din România.
Johan Inger s-a remarcat mai întâi ca dansator – a fost solist la Royal Swedish Ballet și la Nederlands Dans Theater din Olanda. Afirmarea oficială a lui Johan Inger în calitate de coregraf a venit cu Mellantid, lucrare nominalizată la Premiul Britanic Laurence Olivier, categoria „Cea mai bună nouă producție coregrafică”. În octombrie 2001, lui Johan Inger i-a fost decernat Premiul Lucas Hoving pentru piesele Dream Play şi Walking Mad. Johan Inger a semnat coregrafia lucrărilor Empty House și Negro con Flores, ultima prezentată în premieră mondială cu Cullberg Ballet pe 4 noiembrie 2005 la Stockholm.
16 noiembrie 2005
Citește mai mult
2 decembrie 2005
Citește mai mult
6 decembrie 2005
Citește mai mult
7 decembrie 2005
Citește mai mult
12 decembrie 2005
Citește mai mult
Primul episod al „Întâlnirilor JTI” de anul acesta, având ca invitată compania Cullberg Ballet din Suedia, a umplut în acest weekend Sala Mare a Teatrului Național cu oameni interesați să vadă o raritate în România: un spectacol de dans contemporan.
Tripticul prezentat pe scena Naționalului ne-a arătat cu limpezime că atunci când cineva are ceva de spus și o face fără echivoc, mesajul îl confiscă totalmente pe cel căruia îi este adresat, cu condiția să existe ochi care să vrea să vadă, sau să fie învățați să vadă!